Bezový sirup

Bez černý (Sambucus nigra L.)

Lidové názvy: bezinky, kobzinky, kozičky, bezoví, smradinky, bzina a psí bez.

Černý bez působí antiskleroticky, regeneruje jaterní buňky a preventivně působí proti rakovinám všeho druhu. Slazený a horký čaj má větší projímací účinek. Květu černého bezu se používá jako podpůrného prostředku buď samotného nebo ve směsi s lipovým květem. Avšak pozor na zralé černé bezinky- nekonzumujte je syrové neboť mohou vyvolávat příznaky otravy.


Sběr: na jaře se sbírají celá květenství. Sušíme nejlépe zavěšené na šňůrách, popřípadě v malé slabé vrstvě, vždy ve stínu max. do 45°C. Na podzim se sbírají plody-bezinky. Sušení musíme začít na slunci, ale dosoušet umělým teplem tak, aby se daly sdrhnout stopky.


Čaj z usušených květů:

Pijeme jako prostředek podpůrný při nachlazení, začínající chřipce, rýmě, kašli a při horečce. Sladíme jej cukrem, medem nebo jitrocelovým sirupem. Chladný neslazený čaj popíjíme při žaludečních nevolnostech, žaludeční a střevní kolice, žaludečních křečích, k uvolnění plynatosti, při žlučníkových obtížích, menstruačních bolestech, neuralgických bolestech a migréně. Vlažný neslazený čaj pijeme po šálcích proti zácpě, vysokému krevnímu tlaku, jako močopudný prostředek, při ledvinových chorobách, nemocech močového měchýře, ledvinových a močových kamenech a také na prostatu.

A teď ten slíbený sirup, na který budeme potřebovat:

* 2 l vody
* 1,2 kg cukru
* 3 citróny na plátky
* 1 vanilkový lusk
* 1 lžíci kyseliny citrónové
* 45 ks květenství bezu

Do hrnce dáme 2 litry vody a přidáme cukr a plátky citrónu, lusk vanilky a kyselinu citrónovou. Já letos přidala ještě 3ks limetek nakrájené na plátky. Přivedeme k varu a svaříme na polovinu, sejmeme z plotny, přidáme květy a necháme v chladu luhovat do druhého dne. Druhý den přecedíme přes plátýnko a plníme do lahví. Já pro delší trvanlivost ještě lahve sterilizuju.
Hotový sirup má krásnou jantarovou barvu.

Hned za plotem mám krásný bez, takže stačí vzít jen nůžky a košík a nemusím nikam daleko.

Jakmile budete mít hotový sirup můžete si z něj udělat výbornou limonádu. Sirup dle chuti zalijete studenou vodou, přidáte nakrájený citrón a pomeranč na plátky a přidáte květenství bezu. Měl by se vypít ještě ten den. Tak přeju dobrou chuť a příště zase vložím další recepty, co vše jde z bezu udělat.
Limonáda z květů černého bezu.



Komentáře