Trnková povidla z divokých trnek

 Trnková povidla

Suroviny:

* 1,3 kg přemrzlých trnek
* 550 g cukru
* 1 lžíce octa
* 1 lžíce mleté skořice
* 2 svitky skořice
* 3 stlučené hřebíčky
* 3 lžíce rumu

Postup:

Tyhle divoké trnky se sbírají až po přemrznutí, aby zesládly, ale taky by se vám mohlo stát, že než přemrznou, sezobali by je ptáci. A tak je dobré nad nimi vyzrát, že si trnky nasbíráme a dáme doma přemrznout do mrazáku. Trnky vložíme do hrnce, který můžeme vložit do trouby a zalijeme octem a dáme péct na 220°C na 25 minut. Hrnec vyndáme a trnky zasypeme polovinou cukru a bez míchání vložíme opět do trouby na 15 minut. Hrnec opět vyndáme, přisypeme zbylý cukr, skořice a hřebíček. Bez míchání vložíme do trouby na dalších 15 minut. Hrnec opět vyjmeme a směs zalijeme rumem a tentokrát vše promícháme a vložíme naposledy do trouby na 15 minut. Hrnec vyjmeme z trouby a vše propasírujeme přes síto do druhého hrnce. Přepasírovanou směs ještě zahřejem, aby se dobře nalívala do sklenic. Sklenice zavíčkujeme a sterilizujeme 20 minut a máme hotovou vitamínovou bombu. Tento druh povidel není tak sladký jako z klasických švestek, někomu se můžou zdát trochu trpká, ale za to jsou zdravá.
Hotová povidla mají krásně rubínovou barvu.

Tyto trnky rostou divoko....nejvíce na mezích u polí.

Letos se jich urodilo opravdu hodně.


Nasbírané trnky vložím do mrazáku, aby přemrzly.

Vše si dopředu nachystám.

Trnky po přemrznutí.



Hotové povidla se musí přepasírovat kvůli malým peckám, které trnky obsahují.

Tak co, zkusíte je taky?

Přeju všem krásný zbytek podzimu.


Komentáře