Krém z pečené mrkve
Suroviny:
* 700 g očištěné mrkve pokrájené na kousky
* 1 střední cibule pokrájená nadrobno
* 3 stroužky česneku pokrájeného na plátky
* 4 lžíce olivového oleje
* 1,2 litru kuřecího vývaru
* 50 g smetany ke šlehání
* 1 lžička mletého zázvoru
* 1/2 citrónu (šťáva)
* slunečnicová semínka
* bazalka
* pepř
* sůl
Postup:
Akorát jsem sklidila poslední mrkev ze zahrádky, tak co lepšího si z ní uvařit než tuhle vynikající polévku. Troubu si předehřejeme na 180°C. Mrkev si očistíme a pokrájíme na menší kousky, které vložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme pokrájenou bazalkou a vložíme na 20 minut do trouby. V menším hrnci si rozehřejeme zbytek olivového oleje, na kterém si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a poté přidáme upečenou mrkev a orestujeme v základu. Poté zalejeme kuřecím vývarem a vaříme do změknutí mrkve. Až bude mrkev měkká přidáme zázvor a šťávu z poloviny citrónu a necháme povařit ještě 5 minut. Poté odstavíme z plotýnky, promixujeme dohladka a přidáme smetanu. Vše promícháme a podle chuti ještě osolíme a opepříme. Podáváme s bazalkou a slunečnicovými semínky.
Veškeré suroviny si dopředu nachystám.
Mrkev mám ze zahrádky, takže 100% bio.
Výborná na zahřátí v chladných podzimních dnech...
Přeju dobrou chuť!
Haničko, polévku z mrkve taky dělám, je trochu jinak koření (maličko tmavého cukru nebo medu, zázvor, chilli, curry a citronová šťáva), jen si tu mrkvičku musím koupit...
OdpovědětVymazatPodle fotek si navařila neskutečnou dobrotu, hned bych ochutnala...
Měj hezký sváteční den, Helena
Heli, děkuju, taky mám ráda chilli, dávám ho i do dýňové polévky, ale kvůli dětem jsem nedávala:-) dnes vařím hovězí vývar a panenku s hříbkovou omáčkou a šťouchané brambory, když je ten svátek. Tobě přeju taky pěkný sváteční den;-) Hanka
Vymazat