Krém z pečené mrkve

 Krém z pečené mrkve

Suroviny:

* 700 g očištěné mrkve pokrájené na kousky
* 1 střední cibule pokrájená nadrobno
* 3 stroužky česneku pokrájeného na plátky
* 4 lžíce olivového oleje
* 1,2 litru kuřecího vývaru
* 50 g smetany ke šlehání
* 1 lžička mletého zázvoru
* 1/2 citrónu (šťáva)
* slunečnicová semínka
* bazalka
* pepř
* sůl

Postup:

Akorát jsem sklidila poslední mrkev ze zahrádky, tak co lepšího si z ní uvařit než tuhle vynikající polévku. Troubu si předehřejeme na 180°C. Mrkev si očistíme a pokrájíme na menší kousky, které vložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme pokrájenou bazalkou a vložíme na 20 minut do trouby. V menším hrnci si rozehřejeme zbytek olivového oleje, na kterém si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a poté přidáme upečenou mrkev a orestujeme v základu. Poté zalejeme kuřecím vývarem a vaříme do změknutí mrkve. Až bude mrkev měkká přidáme zázvor a šťávu z poloviny citrónu a necháme povařit ještě 5 minut. Poté odstavíme z plotýnky, promixujeme dohladka a přidáme smetanu. Vše promícháme a podle chuti ještě osolíme a opepříme. Podáváme s bazalkou a slunečnicovými semínky.

Veškeré suroviny si dopředu nachystám.


Mrkev mám ze zahrádky, takže 100% bio.

Výborná na zahřátí v chladných podzimních dnech...


Přeju dobrou chuť!



Komentáře

  1. Haničko, polévku z mrkve taky dělám, je trochu jinak koření (maličko tmavého cukru nebo medu, zázvor, chilli, curry a citronová šťáva), jen si tu mrkvičku musím koupit...
    Podle fotek si navařila neskutečnou dobrotu, hned bych ochutnala...
    Měj hezký sváteční den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, děkuju, taky mám ráda chilli, dávám ho i do dýňové polévky, ale kvůli dětem jsem nedávala:-) dnes vařím hovězí vývar a panenku s hříbkovou omáčkou a šťouchané brambory, když je ten svátek. Tobě přeju taky pěkný sváteční den;-) Hanka

      Vymazat

Okomentovat