Kaplička na Starém Zubří a vzpomínka na sníh

 Kaplička na Starém Zubří a vzpomínka na sníh

V uplynulých dnech jsem byla s celou širokou rodinou na mši na Starém Zubří za našeho dědu a babičku, která by slavila 90.let. Takovou mši zařizujeme každý rok a vždy se všichni sejdeme a následně jdeme posedět k tetě, kde vzpomínáme na naše blízké, vytahujeme fotky a dost se při tom pobavíme. Chtěla jsem vám hlavně ukázat krásnou kapličku, na jejímž vzniku se podílelo spoustu dobrovolníků ze Starého Zubří, kteří dělali vše zdarma a s velkým nadšením.S myšlenkou postavit na Starém Zubří kapli přišel v r. 1993 tehdejší farář P. Vojtěch Kološ. Chtěl navázat na historickou tradici, podle níž byl právě první dřevěný kostelík právě v lokalitě Starého Zubří. Základní kámen posvětil papež Jan Pavel II. 21. května 1995 při návštěvě Olomouce. S výkopem základů se začalo v červnu 1997. Dne 11. června 2000 byla kaple sv. Ducha slavnostně vysvěcena olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem za účasti významných osobností regionu a tisíce věřících mezi nimiž byla celá naše rodina :-) Kaple má půdorys ve tvaru kruhu se třemi s přičleněnými bočními nikami. V úrovni krovů je prostor lemován kůrem. Jestli pojedete kolem, tak se určitě zastavte, kaplička stojí za zhlédnutí.
Kaple sv. Ducha uvnitř.

Kaplička z venku...mám nový mobil a ještě vychytávám fotky, takže není nic moc.

Oltář v kapli.

A tady už naše valašská zima...bohužel už jen vzpomínka, sníh už roztál.

Pohled na Krhovou.

Naše rybníky.

Pohled z okna.

Náš mimoň:-)

Kosi chodí baštit hrozno na pergolu, které zbylo.

V Krhové na sáňovačce.

Krásný pozdrav z Krhové.


Komentáře

  1. No prostě krásně je u vás)))

    OdpovědětVymazat
  2. Hani moc pěkná kaplička. Stejně mi připadá, že vy tam na té Moravě máte k sobě blíž, a na dědině ještě víc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni děkuju, asi na tom něco bude...když jsem se před 14ti lety přestěhovala z Rožnova p.R. do Krhové, tak jsem netušila co mě čeká a jak mě místní přijmou, ale je to jen přes kopec...trochu větší:-) ale sousedi jsou zlatí a ikdyž jsou o generaci nebo dvě starší , tak si dnes připadám jako domorodec:-) na Velikonoce chodí na šmigrust, zvou nás ...co víc si přát, než když tě lidi vemou za své. Valaši byli vždy chudí, ale srdcem bohatí:-) a rozdali by se z posledního, ale něco podobného jsem zažila i v Chorvatsku.

      Vymazat
  3. Haničko, máte moc krásnou kapličku. A snad ještě víc se mi líbí ta vaše rodinná tradice. To skutečně oceňuji, v dnešní době trochu vzácnost, bohužel.
    Děkuji za krásně romanticky zasněžené Valašsko. Bohužel už všechno roztálo, snad se ještě dočkáme. Doufám, že to nebyla jen taková ukázka, jak vypadá pravá zima...
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji. Mám fakt úžasnou rodinu a držíme všichni při sobě a scházíme se moc rádi. U nás dnes v noci napadl sníh, takže ráno všude krásně bílo, ale už to zas leze dolů.

      Vymazat
  4. Hani, je fajn vidět známá místa jinýma očima. Kaplička v Zubří je krásná, jako pohádková. Mimoň je parádní. Dnes jsme se vzbudili zase do sněhové nadílky, je to nádhera, dnes měl být štědrý den. Pohodovou neděli přeju vám všem doma :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, úplně jsem se ráno divila, že máme opět bílo, jen škoda, že je teplo a leze to dolů. Přeju ti krásnou neděli.

      Vymazat
  5. Kaplička je moc hezká a ta vaše tradice ještě hezčí.
    Taky jsme u nás měli krásně bílo, ale už sníh pomalu mizí a krajina ztrácí na své pohlednosti.
    Pěknou neděli, Hanko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko moc děkuji, u nás dnes ráno opět bílá nadílka, jen je bohužel teplo a zase to taje. Ale bylo to jak v pohádce, stromy zabaleny do bíla:-) krásnou neděli přeji.

      Vymazat
  6. Hani, moc pěkná návštěva a mimoň je jako živý :-). Taky chodíme na mše za zemřelé z rodiny a moc se mně líbí váš následný zvyk. Pěkné vzpomínání i zábava s rodinou.
    Měj se hezky. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško , moc děkuji. A to letos nás naše mamky uvrtaly do toho, že pak se sestřenkou musíme donést farářovi misku s hostiemi a na tácku sklenku vody a vína, než nám to stihli vysvětlit, tak cinkli v kapli a museli jsme dovnitř, tak jsme jen pokukovali po tetě až dá pokyn, že máme jít. A pak to přišlo...šly jsme pro to a začaly se se sestřenkou hádat, kdo co ponese:-D a ona na mě: ty jsi dělala servírku, poneseš ty sklenky na tácku, já bych je rozbila:-D a ještě jsme nevěděly, co s tím a říkám cestou sestřence: položíme to na ten stolek:-D a v tom nás zabrzdil farářuv pomocník ať zastavíme a poté si pro to přišel farář. No pobavila jsme celou rodinu...a navíc jsme se uvrtaly do této povinnosti asi na dalších 20 let:-) než přemluvíme naše dcery.

      Vymazat
  7. To jsou krásné zimní snímečky. Jako z Mrazíka.👏
    Přeji pěkný zbytek víkendu.🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emi děkuju, jsme rádi za každý sníh, jen škoda, že nepřišel o měsíc dřív. Tak snad na letošní Vánoce nás to popráší:-) jinak u nás je bílo pořád , jen by to chtělo ještě přisněžiz ať můžem bobovat.

      Vymazat

Okomentovat