Paela

 Paela

Suroviny:

* 220 g vyloupaných krevet
* 1 hrnek rýže arborio
* 2 hrnky vývaru z mořských plodů (může být i kuřecí)
* 300 g kuřecího masa 
* 1 větší cibule
* 15 ks cherry rajčat
* 5 stroužků česneku
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 ks bílé papriky
* 1 ks červené papriky
* 3 lžičky kari koření
* 3 ks bobkového listu
* hrst bazalky
* pepř
* sůl

Postup:


Veškeré suroviny si napřed nachystám a pokrájím. Cibulku nadrobno, česnek na plátky, rajčata na měsíčky, papriku na plátky, maso na kostičky a veškeré bylinky nadrobno. V hrnci si rozehřeju olej a vložím cibuli. Až zesklovatí přidám na chvíli plátky česneku a poté vložím zarestovat maso. Poté přidám papriky a rajčata. Nechám povolit a následně přidám rýži a zaliju vývarem. Vložím krevety, bobkový list, bazalku a kari koření. Osolím, opepřím a nechám dusit pod pokličkou asi 15 minut. Během vaření směs promíchávám, aby se nepřichytila na dno a případně doleju vodu. Hotovou paelu dozdobím bazalkou a podávám. Paela je národní španělské jídlo a každá rodina má svůj zaručený recept. Hodně se do ní používá směs mořských plodů. Já se tuto verzi naučila ve Španělsku na dovolené od jedné starší dámy jménem Lola. Vařili ji na pláži na ohni a to byla teprve mňamka, budu muset taky vyzkoušet venkovní variantu a hlavně je to jídlo z jednoho hrnce, takže neušpiníte nic navíc.







Buen provecho!


Komentáře

  1. Tedy Hani, ty mi děláš chutě. Nejdřív Terka, tak byla týden na Malorce a posílala neustále fotky jídla, ale pak ty... Ach, taková dobrota! Hned bych ochutnala... Jdu se alespoň nasnídat :o)
    Měj krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, děkuju. Je to dobrota a hlavně z jednoho hrnce, nějak mi nejdou komentáře z mobilu, tak než se dostanu k PC, tak mi to chvíli trvá po té moji ,,opalovačce" v práci :-D někdy jsem už fakt k.o.

      Vymazat
  2. Určitě bych ochutnala... i když -ach jo! ty mořské plody, které nemusím :-).
    Ale vypadá to tedy hodně lákavě !
    Měj hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, stačí nedávat krevety a i tak je to mňamka. Dělala jsem to tak kamarádce, která taky nemá ráda krevety ;-)

      Vymazat
  3. Oprava...paelu... Už ani psát neumím ! L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, Paelu si můžeš dát i bez mořských potvor :-D i tak je super.

      Vymazat
  4. No, s paellou jsme měli teď problém na Tenerife. Chtěli jsme si dát paellu ve Španělsku (ano, vím že je z Valencie, ale chápeme se). Ale jako skoro nikde kvalitní nedělali. Až pak jedna taková zastrčená restaurace, která nás velmi mile překvapila. Skvělá paella za fajn cenu. Mořské plody, skvěle doporučené víno. :) A k tomu nádherné prostředí, který šperkoval břidlicový obklad na stěně. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat