Vaječina na ohni

 Vaječina na ohni

Včera jsme pálili čarodějnice a když už jsme dělali oheň, tak jsme ho využili k přípravě vaječiny. Kdo už někdy jedl vaječinu z ohně, tak mi dá za pravdu, že je nejlepší. U nás se vaječina na ohni dělá už od mého dětství a to hlavně na svatého Ducha. No a já ji připravuji v tom samém litinovém hrnci, který má už snad 40 let a mamka mi ho dala, jelikož u nás má větší užití. Postup je naprosto jednoduchý. Nakrájím si špek a cibuli nadrobno. Vajíčka si rozmíchám v míse a zrovna je i dosolím a nakonec pokrájená pažitka. Litinový hrnec si vložím na oheň, do kterého dám slaninu, která pěkně povolí tuk a poté přidám cibuli. Za občasného míchání nechám zesklovatět cibulku a pak už jen vliju vajíčka a přidám pažitku. Vše už pak jen důkladně míchám a hlavně před koncem dám celý hrnec bokem, aby se vaječina nepřetáhla a pomalu domícháváme. My ji totiž máme rádi pěkně vláčnou. No a není nic lepšího, než si ji namazat na domácí chleba :-) mimichodem vajíčka a špek byly taky domácí a samozřejmě pažitka ze zahrádky. 
Nakonec jsme udělali pořádný oheň a v uhlíkách jsme si pak večer udělali zemáky. No prostě samé mňamky. A jak jste si užili včerejší den vy?

Neodolatelná vaječina s vůní ohně...



Lelitý litinový hrnec pořád skvěle slouží a určitě ještě dlouho bude :-)

Venku chutná vše nejlépe!


Komentáře

  1. Mňamka mého mládí)))) Přeji krásný prvomájový večer)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, děkuju:-) tobě taky přeju krásný prvomájový večer:-*

      Vymazat
  2. Hani, to je dobrota, není jak vaječina udělaná venku. Vždycky jsme ji dělali taky na Svatého ducha, byla to tradice, teď už málokdy, je to škoda, nejsou lidi. Nedávno jsem dělala oheň a popel byl akorát na brambory. Hezký prvomájový večer, Hani🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, takže o důvod víc, proč se musíš stavit. S chutí ji udělám i pro tebe;-* krásný první máj i tobě.

      Vymazat
  3. Smažená vajíčka (tak se u nás říká vaječině) jsme venku nikdy nedělali. Naprosto věřím, že to musí být pochoutka . Brambory pečené v popeli jsem tedy už dávno nejedla. Ale kdysi u babičky a později i naši kluci u mých rodičů jsme si na nich pochutnávali.
    Hezký den, Hanko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, tak to doporučuju vyzkoušet. Ta chuť je úplně jiná. Měj pěkný týden;-)

      Vymazat
  4. Hani, tak jste si to užili, viď. U nás je největším odběratelem vajec prostřední syn, který je trenérem fitness. Ten si dělà vejce každý den k snídani a pořád mu to prý chutná... Já mu vždycky říkám, když přijede, že brzy začne kvokat... Měj se hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat