U nás na Valašsku neřekneme borůvkám jinak, než hafery a moje babička dělávala tyhle knedlíky opravdu veliké a celá rodina jim říkala " Haferové dělobuchy" a proto jim tak říkám dodnes. Jsou to ty nejlepší knedlíky na světě. A co je hezčí, než si jít borůvky sami nasbírat a pak z nich udělat tuhle dobrotu a nejlépe s přepuštěným máslem a cukrem. Naše děti k nim mají rády i zakysanou smetanu nebo šlehačku.
Haferové dělobuchy
* 20 g droždí
* 380 ml mléka
* 4 lžičky krupicového cukru
* 600 g hrubé mouky
* půl lžičky soli
* 260 g másla
*2 žloutky
* 800 g borůvek
Rozdrobené droždí zalijeme v misce trochou vlažného mléka a přidáme cukr a hrst mouky a necháme vzejít kvásek.Zbylou mouku smícháme se solí , zbylým mlékem, dvěma lžičkami rozpuštěného másla, žloutky a kváskem do tuhého těsta a nechte ho zdvojnásobit objem. Pak těsto rozdělte na stejné díly a zabalte do nich borůvky. Knedlíky nechte znovu nakynout . Vařte v osolené vodě po 3 minutách z každé strany. Podávejte sypané cukrem a přelité máslem.
U nás v lese bylo letos naštěstí dost hafer.
Těsto už pěkně vykynuté.
Těsto si rozdělíme na stejné díly, které naplníme haferama.
Hotové knedlíky necháme ještě nakynout a poté vaříme v osolené vodě.
Po vyndání pomašlujeme máslem ať se nám neslepí.
Mňáááám!
Komentáře
Okomentovat