Jahodovo-rebarborová marmeláda
Suroviny:
* 700 g jahod
* 300 g rebarbory
* 500 g cukru
* 20 g vanilkového cukru
* 1 sáček gelfixu 2:1
* 1 ks limetky
Postup:
Jahody si omyjeme a překrájíme na menší kusy, ty větší na 1/4 a ty menší stačí na 1/2. Rebarboru oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kousky. Nachystáme si hrnec a nejdříve do něj vložíme rebarboru mírně podlitou vodou. Povaříme asi 10 min, než rebarbora změkne a pak přidáme jahody a vše pomačkáme šťouchadlem na brambory a přidáme šťávu z limetky. Povaříme asi 5 min a ke směsi přidáme gelfix smíchaný se lžící cukru, promícháme a vaříme asi 1 minutu a pak přidáme zbytek cukru i ten vanilkový. Povaříme ještě asi 3 minutky, sesbíráme pěnu a plníme do sklenic a zavíčkujeme. Já ještě sklenice cca 15 min sterilizuji v hrnci s vodou.
Hani, domácí marmelády jsou prostě nejlepší ! Také vyrábím, aspoň budou zásoby na zimu. Pivoňky z minulého příspěvku krásné moc, nestíhám obíhat blogy...Musím se polepšit. Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, to máš pravdu. V zimě když otevřu marmeládu, tak si hned vzpomenu na voňavé léto :-)
Vymazatteda..nezahálíš,Sv.
OdpovědětVymazatSvětli, snažím se vše stihnout a do toho kvete bez, tak si musím pospíšit ať stihnu sirup než mi odkvete.
VymazatHani, ty si fakt šikovná hospodyňka. Na marmeládu se mi sbíhají sliny :-) Máš ji krásně nafocenou.
OdpovědětVymazatLibuško, děkuju a hlavně za pochvalu fotek, jelikož jsem fotograf úplný amatér, ale snažím se to aspoň pěkně nadekorovat :-)
VymazatHaničko, vypadá skutečně skvěle! A to vidíme jen fotky!
OdpovědětVymazatMěj příjemný letní den, Helena
Heli, děkuju. No čekám až se začervenají lesní jahůdky a ty pak přidávám k jahodové marmeládě a to je teprve vůně....:-)
VymazatTy jsi tedy opravdu hospodyňka každým coulem. Tebe až se zima zeptá .....:-)
OdpovědětVymazatMěj hezké dny, Hanko!
Hanka
Haničko, moc děkuju. No většinu rozdám kamarádkám, rodině a už i pro paní učitelku mám nachystanou výslužku :-)
VymazatMarmeláda musí být dobrá,s rebarborou je to zajímavé.
OdpovědětVymazatMně za chvíli dcera přiveze jahody a přemýšlím,co s něma.Možná udělám jenom zmrzlinu.
Hani,měj hezké dny
Jituš, já ji dělám už třetím rokem a u nás vede nad čistě jahodovou ;-)
VymazatÚžasná kombinace))) chuť i vůně.
OdpovědětVymazatPřesně tak Evi :-)
Vymazat