Pampeliškový med

Je jaro a všude kvetou pampelišky, tak proč toho nevyužít a neudělat si vynikající pampeliškový med.

Suroviny:

* 2 l vody
* 2 kg třtinového cukru (může být i krystal)
* 1 košík pampeliškových květů (zhruba 400 květů)
* 2 pomeranče
* šťáva ze 2 citrónů

Pampeliškové květy zbavíme přebytečného hmyzu, vysypeme do hrnce a zalijeme vodou a přídáme citrónovou a pomerančovou šťávu a nastrouhanou kůru z citrónů a pomerančů. Necháme povařit až se nám voda zbarví do zlatavé barvy. Necháme vychladnout a vložíme na den do temna a chladu (já dávám do sklepa). Další den vše scedíme, nejlépe přes plátýnko. Přidáme cukr a přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí asi 40 minut. Nejlépe poznáte, že je med už hotov, když si vložíte talířek do lednice a na něj pak kápnete hotového medu a zjistíte tak hned, zda už je dostatečně hustý. Do vysterilizovaných sklenic naléváme hotový med a necháme vychladnout. Pampeliškový med je velice zdravý, tak přeji dobrou chuť.

Komentáře