Povidla
* 2,5 Kg švestek
* 600 g cukru krupice
* 1 lžička mleté skořice
* 3 svitky skořice
* 7 stlučených hřebíčků
* 0,5 dcl rumu
* 1 dcl octa
Ze švestek vyloupejte pecky a vložte do hrnce (já používám litinový) a zalijte octem a vložte do vyhřáté trouby na 200°C a pečte 25 minut bez míchání. Hrnec se švestkami vyndejte z trouby a zasypte polovinou cukru a pečte dalších 15 minut. Opět vyndáme hrnec a dochutíme mletou skořicí, stlučeným hřebíčkem, svitky skořice a zbylým cukrem a pečeme v troubě bez míchání dalších 15 minut. Hrnec opět vyndáme z trouby, zalijeme rumem a vše promícháme a necháme péct ještě 10 minut. Hrnec vyjmeme z trouby, vytáhneme z něj svitky skořice a ponorným tyčovým mixérem celou směs důkladně promixujem. Takto hotová povidla plníme do sterilizovaných sklenic. Já ještě hotové povidla sterilizuji v hrnci vyloženém utěrkou a zalité do 1/3 vodou 15 min.
Haničko, vypadají skvěle s voní až sem!
OdpovědětVymazatMěj hezký večer! Helena
Jee Helenko moc děkuji, rozdávám po rodině a přátelích a moc jim chutnají, prý nikdy krom těch obchodových jiné nejedli, tak teď už ví, co je dobré:-) a přitom jednoduché.
VymazatŠvestková povidla mi letos nehrozí :-). Úroda naší jediné švestky nulová.
OdpovědětVymazatAle receptík jse, si ráda přečetla.
Měj se hezky!
Hanka (bavi-mne-to.blogspot.com)
Jejda Haničko, to mě mrzí u nás jsou po dvou letech osypané stromy, takže zbyde i na slivovicu ;-D
Vymazat