Trnková povidla

 Povidla


* 2,5 Kg švestek

* 600 g cukru krupice

* 1 lžička mleté skořice

* 3 svitky skořice

* 7 stlučených hřebíčků

* 0,5 dcl rumu

* 1 dcl octa


Ze švestek vyloupejte pecky a vložte do hrnce (já používám litinový) a zalijte octem a vložte do vyhřáté trouby na 200°C a pečte 25 minut bez míchání. Hrnec se švestkami vyndejte z trouby a zasypte polovinou cukru a pečte dalších 15 minut. Opět vyndáme hrnec a dochutíme mletou skořicí, stlučeným hřebíčkem, svitky skořice a zbylým cukrem a pečeme v troubě bez míchání dalších 15 minut. Hrnec opět vyndáme z trouby, zalijeme rumem a vše promícháme a necháme péct ještě 10 minut. Hrnec vyjmeme z trouby, vytáhneme z něj svitky skořice a ponorným tyčovým mixérem celou směs důkladně promixujem. Takto hotová povidla plníme do sterilizovaných sklenic. Já ještě hotové povidla sterilizuji v hrnci vyloženém utěrkou a zalité do 1/3 vodou 15 min.


Trnky jsou domácí a ručně natrhané :-)

Trnky zbavím pecek.

Nachystané 2,5 Kg trnek bez pecek.

Vše si dopředu nachystám.

Trnky zaliju octem pro zachování barvy.

Po 25 minutách přisypu polovinu cukru.

Po dalších 15 minutách pečení přisypu zbylý cukr, skořice a hřebíček.


Po dalších 15 minutách pečení zaliju rumem a nechám ještě 10 minut péct.

Po vyjmutí z trouby vytáhnu svitky skořice a celou směs promixuju tyčovým mixérem.

Hotovou směs naplním do sklenic a ještě vysterilizuji 15 minut ve vodní lázni.

Tyhle povidla se nedají s těmi kupovanými absolutně srovnat.

Dobrou chuť vám přeje vaše valašská hospodyňka Hanka:-)


Komentáře

  1. Haničko, vypadají skvěle s voní až sem!
    Měj hezký večer! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee Helenko moc děkuji, rozdávám po rodině a přátelích a moc jim chutnají, prý nikdy krom těch obchodových jiné nejedli, tak teď už ví, co je dobré:-) a přitom jednoduché.

      Vymazat
  2. Švestková povidla mi letos nehrozí :-). Úroda naší jediné švestky nulová.
    Ale receptík jse, si ráda přečetla.
    Měj se hezky!
    Hanka (bavi-mne-to.blogspot.com)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda Haničko, to mě mrzí u nás jsou po dvou letech osypané stromy, takže zbyde i na slivovicu ;-D

      Vymazat

Okomentovat