Kapří polévka

 Kapří polévka

Suroviny:

* 2 kapří hlavy a odřezky z kapra (ploutve, ocas...)
* mlíčí a jikry
* 3 mrkve
* 2 kořenové petržele
* 2 kolečka celeru po 1 cm
* 100 g másla
* 1 lžíce slunečnicového oleje
* 100 g dětské krupice
* sůl
* pepř
* 3 ks bobkového listu
* 3 kuličky černého pepře
* 3 kuličky celého nového koření
* snítku libečku

Postup:

Hlavy zbavte žaber a očí, vše důkladně propláchněte i ocasy a ploutve. Vše i s jikrami a mlíčím vložte do hrnce. Přidejte jednu mrkev, jeden celer a jednu kořenovou petržel. Osolte, přidejte bobkový list, celý pepř, nové koření a snítku libečku a zalijte litrem a půl vody. Nechte vařit půl hodiny. Mezitím si zbylou kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle. Na 60 g másla se lžící oleje si orestujte nastrouhanou zeleninu. Hotový vývar přeceďte a zalijte s ním základ na polévku s kořenové zeleniny. Veškeré maso oberte a vložte do vývaru. Na zbylém másle s kapkou oleje orestujte krupici a vložte do vývaru a důkladně vše promíchejte. Podle chuti dosolte a dopepřete. Hotovou polévku můžete podávat s nasekanou petrželkou a opraženou houskou.

Každý rok mi bylo líto vyhazovat zbytky z kapra a tak jsem každý rok zkoušela nějaký nový recept na rybí vývar. I když doma ho mamka nikdy nevařila, tak jsem si řekla, že třeba u nás se ujme a bude chutnat. Děti se na něho nikdy netvářily a ani drahá polovička, ale ani tak mě to neodradilo a letos jsem konečně kápla na ten správný recept. Polévka se opravdu povedla a vůbec nešla cítit rybinou, která mnohé jedlíky odrazuje si na ní pochutnat a jedli ji všichni a opravdu si pochutnali, i když už před Štědrým dnem. Na Štědrý den tradičně vařím hřibovou polévku, kterou všichni milujem. Z hřibů, které si v létě nasbíráme a následně nasušíme.

Tentokrát nic nezbylo, takže příští rok ji navařím víc.

Doporučuji všem zkusit.


Komentáře

  1. Haničko, rybí polévku dělám téměř stejně jako ty (jen krupičkou zasypu tu zeleninu restovanou na másle a nemám ji strouhanou, ale na kousky). Když chci být hodně stylová, plavou nám v ní vykrájené hvězdičky z mrkve nebo alespoň opečené toustové hvězdičky :o)
    U nás doma se taky nevařila, manžel ji miluje, dcera taky, Adam moc nééé...
    Měj příjemný den! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, děkuji za tip s tou krupičkou, příště to tak udělám a nemusím špínit kastrůlek navíc i ty hvězdičky zní dobře:-)

      Vymazat

Okomentovat