Na Štěpána není pána

 Na Štěpána není pána

Tak se u nás na Valašsku vždy pravilo...no my dnes měli návštěvní den. Jeli jsme k našim do Rožnova pod Radhoštěm na oběd, byla jak jinak než kačena se zelím a knedlíkem nebo kdo chtěl, tak s bramborovou kaší a polévka byla hovězí vývar. No pochutnala jsem si, ale musím říct, že jsem jako každý rok po svátcích poněkud přejezena:-) Potom jsme tradičně zamířili do rožnovského kostela. Každý rok bývá přes svátky otevřený, ale letos nás zarazila mříž, ale měli jsme štěstí, jelikož se vzápětí objevil pan farář a otevřel, jelikož měla být zrovna mše. Tak jsme mohli jako každý rok hodit černouškovi mince a on se nám za ně uklonil. Vyprázdnila jsem celou peněženku a hodila mu i eura, co mi zbyly z dovolené:-) no pan farář si s nima určitě poradí. Poté jsme zamířili do našeho krásného dřevěného kostelíka ve valašském muzeu v přírodě, tam bylo, ale bohužel zavřeno...jistě ho znáte ze všech možných pohádek, například z pohádky Dvanáct měsíčků. To byla alespoň krásná valašská zima. Ale včera se stal zázrak a večer u nás začlo chumelit až se celá zahrada zahalila do bíla....do rána sice moc nezbylo, ale dnešní cesta do Rožnova byla taky usněžená...Tak se třeba dočkáme na Silvestra.
Rožnovský kostel.

Jako každý rok byl krásně vánočně vyzdoben.



Tady už na nás čeká černoušek u betléma...

Černouškovi jsme naházeli vše, co jsme měli u sebe:-)


Betlém v kostele.

Okolí kostela je už nějaký ten rok krásně opravené...za mého dětství tomu tak nebylo a zídka se rozpadala.

Krásný venkovní betlém.




Komentáře

  1. Haničko, měli jste moc krásný sváteční den. S rodinou v úžasném prostředí plném tradic. Děkuji za ty fotky, za tu atmosféru.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli děkuji, Rožnov je moje srdcovka, moje rodné město. Teď to tam sice nemám daleko cca 15 minut autem a defakto na druhé straně kopce, takže taky krásně u lesa:-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. :-) děkuji, měli jsme opravdu štěstí, že byla mše, jinak by jsme se do kostela nedostali, tak jako každý rok....

      Vymazat

Okomentovat