Naše studánka

 Naše studánka

Dnes bych vám ráda ukázala naší studánku v lese za domem, kterou jsem před čtyřmi lety vybudovala. Roky jsem kolem toho místa chodila a až po několika letech mi došlo, že na tom místě je vlhko, i když je v létě úporné vedro. Tak jsem si jednoho dne řekla, že si vezmu motyčku a půjdu tak vykopat díru a pokud tam bude voda i druhý den, tak to musí být pramen a já tam vybuduji studánku. A tak se i stalo. Použila jsem jen co les dal....a to byly kameny z potoka. Dnes už jsou krásně obrostlé mechem a kapradím. A jako bonus jsem udělala odtokový potůček se splávky. No a co se dělo následující rok? Objevil se tam náš kamarád  mlok a rok na to jsme ve studánce objevili larvy mladých mloků, takže se každý rok v naší studánce objevuje mločí školka :-) z čeho mám největší radost. Studánka sice dodnes nemá jméno, ale už vím, po kom se bude jmenovat, ale to až příště....až zhotovím patřičnou destičku s popisem. Jinak jsem k ní před dvěma lety nasadila blatouchy z našeho rybníka. Dříve jich bylo u nás plné lesy, ale jak byly sucha, tak se vytratily z lesů. Letos už začínají pučet a brzy se krásně rozkvetou a až se vše zazelená, tak vám teprve ukážu studánku v celé své kráse. No a co se mi podařilo dnes? Jdu tedy nafotit studánku po včerejších úpravách s tím, že už na mloky nenarazím....fotím, fotím potůček a pak dojdu ke studánce a myslela jsem, že mě šálí zrak:-) Náš kamarád mlok jako horolezec zdolával uvnitř studánky kamenné obložení, ale to co jsem zjistila poté mi vyrazilo dech. Po mém focení si zalezl do skuliny mezi kameny a já si rozsvítila světýlko na mobilu a začala svítit do skulin ve studánce a objevila jsem tam další čtyři mloky :-O Takže celkem pět. Tudíž jsem zjistila, že naše studánka neslouží jen k naklazení malých mločků, ale, že je to rovnou hotel pro mloky. Určitě se jich tam skrývá víc a je to neuvěřitelné, takže o tom objevu budu muset dát vědět mému kamarádovi, který pracuje na CHKO, aby se na tuhle raritu přijeli podívat:-)

Studánka dnes...


Vybudovali jsme k ní i most přes potok...

Voda dnes krásně zurčela...


Blatouchy, které jsem zde nasadila už nasazují na květ...

A dnešní totální překvapení...kamarád mlok a zase jiný podle flíčků :-)

Zalezl si do skuliny ve studánce, kde se jich schovávalo mnohem víc.


Studánka druhý den před čtyřmi lety, kdy jsem zjišťovala, zda to není jen bažina...

Omlouvám se za kvalitu fotek, ale tehdy jsem měla starý tel...

Tady studánka po dokončení...

Vybudovala jsem k ní i pěkný potůček se splávky...až se letos vše krásně zazelená, tak nafotím nové fotky.


Tady loňské video po vydatných deštích to fakt krásně zurčí po splávcích :-)

Cestou zpět naše budka pro puštíky...tahle je z loňska, kdy byl smrk ještě zdravý.

Takhle je z dneška...bohužel smrk napadl kůrovec a mám strach už na něj vylézt, jistě jsou už v budce vajíčka puštíků obecných...budu muset budku přestěhovat:-( smrk půjde chudák k zemi, chce se mi brečet z těch našich lesů napadlých kůrovcem....





Komentáře

  1. Haničko, nemám slov - to je taková krása! Zasloužená odměna za tvé budování! Mločí hotel, to tedy jen tak někdo nemá...
    Nádhera!
    Moc tě zdravím a přeji hezký víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, moc děkuji, mám opravdu radost, že se tam mlokům tak daří :-)

      Vymazat
  2. Hani, jsem z tebe nadšená. To je jako v pohádce. Kdyby se každý staral o přírodu, tak jako ty, to by u nás bylo krásně. Studánka je nádherně udělaná a to video, jak teče voda, to je boží. Škoda, že je strom napadený na kterém je budka. Lesy jsou v hrozném stavu. Ten za námi je vykácený, jenom vzpomínám, jak vypadal před léty. Teď je to tam samá ostružina, že se nedá ani projít. Hned jak se všechno zazelená se k tobě vypravím, musím studánku vidět na vlastní oči :-)Měj hezký víkend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, děkuji. Video je super, hlavně jak tam dcera křičí: podejte mi tu mikinu :-D

      Vymazat
  3. Mloci hotel, tak to je boží! Hani, fakt pěkná práce. A na to stěhovani budky... Jestli už mají snůšku, tak to stěhování nepůjde. Oni si pak tu budku nenajdou a vajíčka tím pádem zastydnou.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti moc děkuji, budka bohužel půjde k zemi i se stromem, ale až po sezóně, jelikož už mám strach na strom vylézt, když je celý suchý a bohužel, tak letos ani nezjistím kolik mají vajíček. Snad na podzim najdu jiný vhodný strom, ať se nám tu puštíkům daří :-)

      Vymazat
  4. Ty jsi vybudovala nejen krásnou studánku, dala šanci vzniknout mločímu hotelu, ale buduješ si za svoji záslužnou činnost i schody do nebe.
    ˇÚžasné je to!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani moc děkuji, přírodu prostě miluju od malička a snažím se ji zvelebovat, jak jen to jde.

      Vymazat
  5. Hani, moc se mi líbí Tvoje studánka a to, že jste ji vybudovali. A mločí základna taky. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni děkuji moc, jen mám strach, že velký smrk, co je u ní je celý seschlý od kůrovce, tak ať mi lesáci neshodí ten smrk na tu studánku. Snad se budou snažit ho shodit vedle.

      Vymazat
  6. To je nádhera. Hned bych tam šla fotit mloky. Obrovská zásluha. Moc se mi to líbí. My máme pod zahradou také mokřinu, sousedka tam vyhloubila studánku, ale nemáme potůček. protože pod námi je louka a v bažině se kolikrát utopí i technika při sečení. Tak sečeme kolem zahrádek sami. Ale do bažiny jsem si nasadila vodní rostliny. :) Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mari děkuju, většinu času jsou zalezlí, ale po dešti vylézají jako houby:-) a už dvakrát tam vyvedli své mladé, tak asi proto je z naší studánky ubytovna :-) Ty vodní rostliny musí být úžasné, taky máme něco na rybníku a stále něco přisazujem a konečně se nám pořádně rozrostly lekníny.

      Vymazat

Okomentovat