Naša hřibová polévka

 Naša hřibová polévka

Proč píšu "naša" ? Protože je to náš rodinný recept a takto ji vařila už moje prababička, babička, mamka a taky tety a sestřenice. No a navíc tuhle polévku všichni vaříme na Vánoce. Já ji obohatila jen o libeček, který miluju a myslím, že to polévce dodá lepší chuť. Když je sezóna, tak ji vařím z čerstvých hřibů a po zbytek roku z těch sušených. Hned za domem máme les, takže o hřiby není nouze, i když v těch suchých létech nebylo skoro, co sbírat. Takže vždy první nalezené hřiby jdou k sušení, aby bylo na Vánoce z čeho uvařit polévku a pak už se spotřebovávají dle chuti.

Suroviny:

* 700 g brambor
* 2  mrkve
* 1 kolečko celeru
* 1 petržel
* 1 cibule
* větší hrst sušených nebo čerstvých hřibů
* 1 lžíce kmínu
* 1 snítka libečku
* 50 g másla
* 4 lžíce oleje
* 3 lžíce hladké mouky
* 2,5 l vody
* sůl

Postup:

Do misky si vložím hřiby a zaliju je 3 dcl vody a nechám změknout. Brambory si očistím a pokrájím na kostičky. Kořenovou zeleninu si očistím a cibuli zbavím slupky. Mezitím si v hrnci rozpustím máslo s olejem, které zapráším moukou a za důkladného míchání připravím zlatavou jíšku. Zaliju ji asi půl litrem vody a míchám metlou, aby nevznikly hrudky. Poté k základu vliju hřiby i s vodou, ve které změkly. Přileju zbylou část vody a vložím do ni pokrájené brambory, celer, mrkev, petržel, libeček, cibuli, kmín a vše osolím. Polévku vařím asi 30 minut nebo do změknutí brambor. Nakonec vyndám z polévky celer, mrkev, petržel, cibuli a libeček a podle chuti ještě dosolím a můžeme podávat. Tato polévka je opravdu snadná a rychlá a vaří se u nás po celém Valašsku asi proto, že je ze surovin, které byly u nás dostupné a co znám většinu rodin, tak ji taky vaří na Štědrý den a říkají ji štědračka :-) Tak třeba i vám zachutná. 

Naše hřibovka.

Všechny suroviny si předem nachystám.

Kořenovou zeleninu si očistím a nechám v celku.

Sušené hřiby si předem namočím alespoň na 10 min.

Naše vánoční štědračka.

Přeju všem dobrou chuť!

Vaše Valašská hospodyňka Hanka:-)


Komentáře

  1. Haničko, děkuji za inspiraci, dnes u nás bude polévka. Dělám ji vlastně stejně, jen tam přidávám kroupy, majoránku a česnek.
    Měj příjemný den, vy budete asi sáňkovat...
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, určitě ji má každý upravenou po svém :-) jinak u nás to je teda na sáňkování :-(

      Vymazat
  2. Hani polívku dělám podobně, mám ji moc ráda, chuť hřibů zbožňuju,ale ty hřiby v ní nejím, ty mi vadí. Tady na Valašsku se hodně dělá hřibová polívka na Štědrý den, my míváme hrachovou. Teď jsem na hřibovou polívku dostala chuť, tak ji uvařím, mám tu po víc jak měsíci vnuka, ten bude rád. Hani měj hezký den i když venku opravdu hezky není, ale my vydržíme, to jaro přece přijít musí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, ty jsi jak má dcera :-) hřiby sbírá, polévka ji chutná, ale hřiby nejí :-D jen o smažené holubinky a růžovky se s bráchou rve :-D

      Vymazat
  3. Podobnou polévku vařím, jen ještě přidávám česnek :-)
    Hezký den, Hanko !
    U nás teď zrovna svítí slunce, ale teplo tedy vypadá jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to sluníčko ti závidím, tady celý den střídavě sněží :-(

      Vymazat
  4. Hani, zdravím. Miluju houby - sbírat, čistit, vařit z nich i jíst je. Houbovou polévku také často dělám, u nás jsou všichni chlapi polívkoví...Měj se moc hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, ahojky:-) já jsem taky polévková, k obědu si ji dám raději 2x a nemusím druhý chod. A hřiby miluju a obzvlášť smažené růžovky, tak říkáme muchomůrkám růžovým:-)

      Vymazat
  5. hřibovou můžem, taky ji vařím na vánoce,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světli to mě těší:-) znám pár známých, co vaří hrachovou. Nebo třeba kapří, kterou jsem začala vařit před pár lety den před Vánocema, jelikož mi přišlo líto vyhazovat tolik zbytků kapra a docela se ujala. Na Vánoce však budu věrná tradici a budu ji vařit nadále.

      Vymazat

Okomentovat