Haferová bublanina

 Haferová bublanina

Hafer neboli borůvek bylo letos u nás na Valašsku opravdu hodně. Něco šlo do knedlíků a něco na mrazák, ale co by to bylo za léto bez bublaniny. Tahle je opravdu vláčná a tak u nás rychle zmizí.

Suroviny:

* 150 g moučkového cukru
* 1 sáček vanilkového cukru
* 350 g zakysané smetany
* 200 g polohrubé mouky
* 1 sáček kypřícího prášku
* 50 g másla + na vymazání formy
* hrst strouhanky na vysypání formy
* 300 g hafer
* 4 ks vajec

Na drobénku:

* 100 g hrubé mouky
* 100 g másla
* 70 g cukru krupice

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C. Máslo našlehejte s oběma cukry a žloutky do světlé a nadýchané pěny. K ní pak na střídačku přidávejte zakysanou smetanu a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Bílky vyšlehejte do husté pěny a opatrně vmíchejte k základu těsta. Formu si vymažte máslem a vysypte strouhanku a vlijte do ní těsto. Vložte do trouby na 10 minut a pak vyndejte a teprve posypte haferama a drobénkou, aby se hafery neutopily v těstě a nespadly až ke dnu formy. Bublaninu pečte cca 35 minut.












Dobrou chuť a krásný zbytek léta! 



Komentáře

  1. Haničko, vypadá skutečně skvěle, Borůvky miluju! Podívám se k nám na trh, jestli se taky urodilo :o)
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, děkuju. Na hafery chodívám s děckama k nám do lesa, jen pak ty modré ruky nejdou umýt :-D

      Vymazat
  2. Přemýšlela jsem,co je hafer.Borůvky mám ráda,kupujeme si je na jedné farmě kousek za městem.Dokáži sníst celou misku,ale jinak také hodně peču.Bublanina je asi podobná,co dělám.Dávám do hodně těst zakysanou smetanu,těsto je opravdu vláčné.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, ano hafery jsou naše lesní borůvky:-) Snažím se tu občas vložit nějaký ten valašský název, jelikož se naše valaština pomalu vytrácí a dnešní malé děti už vůbec neví, co jsou to hafery, hůra, lochtuša...no ty naše naštěstí jo ;-)

      Vymazat
  3. Pod názvem bublanina se tady u nás v Podkrkonoší děláme tuto dobrotu jinak. Říká se jí i nadivajna. :-) Je to v podstatě trochu hustší těsto jako na palačinky.
    Naleje se na pekáč, posype ovocem. S borůvkami je snad nejlepší. Během pečení naskakují bubliny.
    Po vytáhnutí z trouby vše klesne , bublanina se lehce moučk.cukrem popráší a sní se.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuju, že jsem se zas dozvěděla něco nového :-) líbí se mi jak má každý kraj své názvy pro různé pokrmy :-) Krásný víkend ti přeju.

      Vymazat
  4. Hani, bublaniny dělám v létě často, když je ovoce. Zakysanku tam dávám taky. U nás bylo borůvek letos spousta a velké, tak jsem hodně chodila. Měj hezký víkend, u nás prší a prší. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, vidím, že hafer bylo letos všude spousty a to je dobře. Byly i léta, kdy jich bylo po skromnu. Taky přeju krásný víkend.

      Vymazat
  5. Píšeš, že bylo letos hafer hodně a já nemám nic. Myslela jsem, že jsou lesy vykácené a s nimi zmizely hafery. kdysi jsme jezdívali na hřebeny Radhoště, tam byly veliké jak palce, ale mám dojem, že tam už je sběr zakázán. Bublanina vypadá nádherně a musí být samá chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, některé lesy vypadají opravdu jako měsíční krajina, ale u nás v Krhové jsou zatím jakštakš, takže hafer bylo dost. Na Radhošti jsou opravdu mnohem větší borůvky a je možné, že je to tam zakázané sbírat, hlavně teda vím, že se nesmí sbírat těmi hřebeny.

      Vymazat

Okomentovat