Marinované krevety s chilli a bazalkou
Suroviny:
* 600 g nevařených a neloupaných krevet
* 400 ml zeleninového vývaru
* 2 hrsti nasekané bazalky
* 24 ks cherry rajčat
* 12 stroužků česneku
* 2 menší chilli papričky
* šťáva z 1/2 limetky
* olivový olej
* 2 ks šalotky
* pepř
* sůl
Postup:
Krevety si necháme rozmrazit. Já kupuju mražené v Lidlu, jelikož u nás je problém sehnat čerstvé a ty, co nabízejí čerstvé, jsou většinou zamražené už na lodi a pak rozmražené. Takže volte raději ty zamražené. Krevety zbavím hlaviček a oloupu kromě ocásků. Hlavičky a skelety krevet si dám bokem. Pomocí ostrého nožíku si udělám řez podél hřbetu a vytáhnu střívko. Takto očištěné krevety si propláchnu ve vodě a namarinuju olivovým olejem, šťávou z limetky, posekanou 1/3 bazalky, 1/3 chilli papriček, solí, pepřem a čtyř prolisovaných česneků. Krevety nechám marinovat alespoň hodinu, ale čím déle necháte marinovat, tím lépe.
Na olivovém oleji si orestuju jednu pokrájenou šalotku a přidám k ní čtyři stroužky česneku pokrájených na plátky. Pak přidám propláchnuté hlavičky a skelety krevet a podleju zeleninovým vývarem. Přidám 1/3 bazalku, 1/3 chilli, osolím a opepřím. Vše povařím asi 10 minut a zredukuji na polovinu. Hotovou šťávu přecedím přes jemný cedník a vše ostatní vyhodím.
Na pánvi si rozehřeju olej a na něm orestuju namarinované krevety. Jakmile zrůžoví a zkroutí se, tak je vyndám z pánvičky a do základu vložím druhou pokrájenou šalotku a zbylý česnek na plátky. Zarestuju a vložím cherry rajčátka. Chvíli povařím a zaliju připravenou zredukovanou šťávou. Přidám zbývající chilli papričky a bazalku. Poté vložím zarestované krevety, osolím a opepřím podle chuti. Hotové krevety podávám s lehkým zeleninovým salátkem a bagetkou.
Dobrou chuť!
Tak tu sedím s ranní kávou a myslím na letní večer, na stůl na břehu moře, na lehce perlivé víno a úžasné krevety... Díky tobě je vyzkouším i doma, i když máme zrovna na zahradě sníh.
OdpovědětVymazatHani, ráda se nechám inspirovat. Děkuji a přeji hezkou sobotu, Helena
Heli, děkuju a ty jsi mi zas připomněla Chorvstsko....ach těším se až si tam zas dám mé milované krevety:-)
VymazatJá jsem asi divná, ale nějak se nemohu s určitými mořskými plody popasovat. Nelíbí se mi vizuálně a tím to asi je.
OdpovědětVymazatSyn to nemůže pochopit, protože když jsou se snachou na dovolené u moře, tak ochutnávají všechno možné.
Už hotové na Tvých fotkách vypadají dobře a věřím, že i výborně chutnají, jenže ....... :-))) No jsem prostě divná.
Hezký sobotní podvečer, Hanko !
Hanka
Haničko, určitě by ti chutnaly:-) No třeba, kdyby ti je někdo pokrájel na kousky a neřekl ti, co to je, tak bys je zblajzla:-D
VymazatVypadá to nádherně....pastva i pro oči)))) ale já bohužel ty krevety nějak nedávám. Asi se ochuzuji o gastrozážitek, viď?
OdpovědětVymazatEvi, dlouho jsem hledala recept podobající se skvělým krevetám z místní restaurace a nakonec jsem jeden překopala k obrazu svému. Výsledek mě opravdu překvapil, jsou mňáám:-D jo určitě se ochuzuješ o takovou dobrotu, ale třeba jim ještě přijdeš na chuť;-) mě taky nelákaly třeba chobotnice, kdysi jsem ochutnala a byly jak guma a pak u moře si je dal můj chlap a byly luxusní. Hold při těchto mořských potvorách musí člověk narazit na kuchaře, který to ovládá a pak zachutná;-)
VymazatHani, to jsi mě kápla do noty ! Krevety miluju ! Taky kupuju mražené v Lidlu, jiná volba tady asi není. Ale nejradši mám čerstvé. Recept si uložím, díky za inspiraci. Ahoj Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, děkuju. Určitě vyzkoušej, já si je překopala k obrazu svému. Samozřejmě až budu mít čerstvé bylinky na zahrádce, tak jich tam dám víc;-)
VymazatHani, já mám krevety ráda, jako jediná u nás v rodině. Právě nějaké mám v mrazáku, není to sice ono, ale i tak díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatPěkný nový týden. Jitka
Jitu, určitě budou taky dobré, jen na tento recept jsou třeba ty hlavičky a krunýře;-)
Vymazatlákavé..Sv.
OdpovědětVymazat:-) už se těším až je zase udělám. Tohle byla premiéra.
Vymazat