Janův olej a třezalková tinktura

Třezalka tečkovaná


Bylina zářícího slunce, tak se říká třezalce tečkované, která v sobě nese sílu horkých letních dní a tak umí pozvednout náladu, zahnat temné chmury a hojit rány jako žádná jiná léčivá rostlina. Kvete od června do srpna na okrajích lesů nebo cest. Dorůstá výšky 20 až 60 cm. Listy třezalky jsou vejčité a vyznačují se průsvitnými siličnatými nádržkami, které se proti slunci jeví jako tečky. Tyto nádržky obsahují léčivý hyperfonin a vonné silice , z nichž hlavní složkou je pinen. Nať obsahuje žluté barvivo, flavonoidy, zejména kvercetin a rutin, který posiluje elasticitu stěn krevních kapilár. Na okrajích listů se nacházejí tmavé žlázky, které obsahují " krev" třezalky- červenofialové barvivo zvané hypericin. V červeném oleji spatřují křesťané symboliku krve svatého Jana Křtitele, který byl setnut a kapky krve jež dopadly na zem se proměnily právě v tuto půvabnou svatojánskou bylinu. Třezalce se právem přezdívá "arnika nervů" Její hlavní léčivý účinek spočívá v sedativním a antidepresivním působení na centrální nervový systém. Účinky třezalky při léčbě lehké i střední deorese dokládá celá řada klinických studií a tinktura z třezalky je lékaři v současnosti předepisován jako jedno z nejčastějších přírodních nesyntetických antidepresiv. Třezalka ulevuje od nervového napětí, úzkosti i různých forem strachu a melancholie. Posiluje také játra a léčí dnu a revmatismus. Léčí také choroby dýchacího ústrojí, zejména zahlenění. Kromě toho má třezalka silné antivirální, antibakteriální a antimykotické účinky, zejména kvasinkám se při pravidelném užívání třezalkového čaje přestane v těle dařit. V lidové magii se používala proti přičarované lásce, kdy se člověk stal obětí mocného milostného kouzla se třezalka dávala pít svařená ve víně. Třezalkový olej nebo tinktura se především užívá na popáleniny i těch od slunce, odřeniny, pohmožděniny, hmyzí bodnutí, vyhlazuje vrásky jizvy a strie a celkově k hojení kůže.Třezalka má totiž silné antiseptické účinky a tlumí také bolest, proto je vhodná k ošetření bolestivých kloubů či zatuhlých svalů.  Já pokud mi to počasí dovolí a třezalka už kvete, chodívám ji sbírat přímo na svátek sv. Jana 24.6. a to v poledních hodinách, kdy má slunce největší sílu.

Janův olej:


* extra panenský olivový olej
* nať třezalky

Nasbíranou třezalku napěchuji do sklenice a zaliju jí olivovým olejem a postavím na okno a nechám tři týdny macerovat. Poté scedím a naleju do sklenice a uchovávám na temném a chladném místě. Třezalkový olej můžete přidávat i do koupele nebo si s ním udělat aromaterapeutickou masáž.

Třezalková tinktura:


* nať třezalky
* slivovice nebo jiný čirý alkohol

Nať třezalky napěchuji do sklenice a zaliju jí slivovicí a nechám tak macerovat na okně asi 3 týdny. Poté scedím přes plátýnko a naliju do uzavíratelné lahve a skladuju v temnu a chladu.

Extra panenský olivový olej si vozím domácí z Chorvatska.

Olej necháme stát na světlém stanovišti tři týdny.

Vlevo Janův olej a vpravo tinktura, jde vidět jak třezalka pustila barvu.

Komentáře