Vaječina z kotlíku

Jak jinak chutná lépe vaječina, než udělaná v kotlíku na ohni. Je absolutně jednoduchá a miluje jí celá naše rodina a přátelé.

Co budeme potřebovat:

* 20 ks vajec
* sůl, pepř
* uzenou slaninu
* 1 větší cibule
* pažitku
* nať z jarní cibulky.

Nejprve je zapotřebí si rozdělat oheň a nachystat rošt a veškeré suroviny si předchystat. Vajíčka si předem rozkvedlat, osolit a opepřit, nakrájet pažitku, cibulku a nať jarní cibulky. Pak na rošt dám litinový kotlík, ten náš už má snad 35 let, dala mi ho mamka, takže jsem z něj vaječinu jedla už jako malá. Do kotlíku dáme nakrájenou slaninu na kostičky, počkáme až pustí tuk a oškvaří se. Pak přidáme nakrájenou cibulku, kterou zarestujeme a následně vlijeme rozkvedlaná vajíčka a začneme promíchávat vařečkou. Než začne vaječina houstnout přidáme nakrájenou pažitku a dále mícháme. Je nutné vychytat ten správný moment a odstavit ještě ne úplně hustou vaječinu z ohně a domíchat ji mimo ohniště nebo by se vám mohlo stát, že bude taková ta tuhá vyschlá a ta snad nikomu nechutná. My máme rádi, když je vaječinka ještě taková vláčná jako by kousíček nedodělaná. Nebudete potřebovat žádné talířky, žádné příbory, jelikož ta správná vaječina z kotlíku se servíruje na chleba a nejlépe domácí a kdo má rád, tak si ji navrch posype natí z jarní cibulky jako my. Ten vám taky brzo předvedu, jak ho dělám já a nikdy nezbyde ani drobek. Tak přeju dobrou chuť.
Samozřejmě nejlepší je z domácích vajíček, jako ta naše:-)

Vše si předem nachystám a pak už jen sypu a míchám.

Slaninka uškvařená, tak akorát přidat cibulku.

Cibulku necháme pěkně zesklovatět.

Před koncem vaječinu odstavím z ohně a domíchám vedle ohniště.

Jak jí to sluší na starém mlýnském kole.

Komentáře