Krém z pečené dýně
Je čas dýní a tak je nejlepší čas uvařit si tuhle výbornou polívku, která zahřeje už v chladných večerech babího léta. U nás tuhle polévku máme moc rádi a tak ji v této době dělám docela často.
Suroviny:
* 1 menší dýně Hokkaido
* 5 lžic olivového oleje
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 400 ml kokosového mléka
* sůl
* mletý pepř
* 1 l zeleninového vývaru
* 1 lžíce mletého zázvoru
* 1 menší chilli paprička
* 2 snítky tymiánu
* hrst bazalky
* 2 snítky libečku
* slunečnicová semínka
Postup:
Opláchnutou dýni rozpulte, vydlabejte semínka a nakrájejte na měsíčky. Vložte do zapékací mísy a většinou oleje pokapejte, osolte, opepřete a pokrájenými bylinkami posypte. Vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte 30 minut. V hrnci na zbylém oleji orestujte cibuli nakrájenou nadrobno a jakmile zesklovatí přidejte česnek nakrájený na plátky a chvíli orestujte. Na tento základ vlijte zeleninový vývar a přidejte zázvor a překrájenou chilli papričku. Dýni překrájejte na menší kusy a vložte do vývaru a přiveďte k varu. Vařící polévku podle chuti osolte a opepřete a přidejte většinu kokosového mléka. Zbytek mléka si schovejte na dozdobení polévky. Polévku odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Hotovou polévku si dozdobte zbylým kokosovým mlékem a slunečnicovými semínky.
Přeju dobrou chuť!
Haničko, ta vypadá tak lákavě! Hned bych si talíř dala. Letos jsem ji ještě nedělala, ale dýňovka je u nás moc oblíbená!
OdpovědětVymazatPřeji příjemný večer, Helena
Heli moc děkuji, ještě zbylo, ráda bych tě pohostila, jen to asi nemáš za rohem:-) tentokrát jsem měla chilli papričku opravdu silnou, tak je pikantnější:-D
VymazatMám tento styl přípravy daleko raději než tu klasiku, protože upečená dýně dodá výslednému efektu ten vynikající šmak.
OdpovědětVymazatJá normálně slintám, tak dobrou chuť -)
Simi děkuji, dnes jsem opět pořídila hokaido:-) švagr slintal, ale byl pracovně mimo, takže zítra bude další várka, tak dojeď:-) bude dost. Jinak přeju pěkný zbytek babího léta.
Vymazat