Tento moučník připravuji spíše na podzim a v zimě, nejspíše to bude to skořicí, která krásně provoní celý dům. U nás ho mají všichni rádi a tak nikdy nezůstane do druhého dne a krájím ho ještě teplý, tak krásně zahřeje. Obzvlášť v těchto chladných upršených dnech.
Kringel
Suroviny:
* 400g hladké mouky
* 300 ml mléka
* 20 g čerstvého droždí
* 3 lžíce cukru
* 1 žloutek
* 1 sáček skořicového cukru
* 30 g másla do těsta
* 30 g másla do náplně
* hrst podrcených vlašských ořechů
* 1 lžíce moučkového cukru
* sůl
Postup:
Z vlažného mléka, cukru, droždí a tří lžic mouky si založím kvásek, který nechám 10 minut pracovat. Proseju si mouku, do které přidám špetku soli, máslo, žloutek a nakonec vliju kvásek. Těsto pěkně zapracuji. Já na těsto používám mého nejlepšího pomocníka v kuchyni a tím je můj Kitchen Aid s hákem na těsto, se kterým se mi těsto krásně umíchá. Těsto si nechám v míse od kitchen aidu, přikryju utěrkou a nechám nakynout na teplém místě asi hodinku. Poté těsto vyválím na výšku asi půl centimetru ve tvaru obdelníku. Rozpustím si máslo, kterým pomašluju celé těsto, posypu skořicovým cukrem a vlašskými ořechy. Těsto smotám a podélně proříznu a následně smotám jako cop ze dvou kusů do věnce. Troubu si předehřeju na 180°C a peču asi 40 minut do zlatova. Po vyjmutí kringel ještě pomašluju rozpuštěným máslem a následně posypu moučkovým cukrem.
Vůně skořice provoní celý dům....
Z těsta si vyválím obdelník.
Následně těsto stočím.
Pak těsto podélně rozkrojím.
A nakonec spletu do věnce.
Kringel peču na míse od značky Emile Henry, na kterou nedám dopustit.
Vypadá to teda velice chutně, ale musím říct, že jsem tohle fakt nezval. A jako třeba kvalitní káva s tímhle musí být fakt super. Ale ne žádná moderní kyselá věc, ale spíše prostě něco jednoduššího, robustnějšího a celkově prostě hořkého. Tak jak má káva chutnat. :) I když samozřejmě respektuju tu svobodu volby.
OdpovědětVymazat