Kringel

 Tento moučník připravuji spíše na podzim a v zimě, nejspíše to bude to skořicí, která krásně provoní celý dům. U nás ho mají všichni rádi a tak nikdy nezůstane do druhého dne a krájím ho ještě teplý, tak krásně zahřeje. Obzvlášť v těchto chladných upršených dnech.

Kringel

Suroviny:

* 400g hladké mouky
* 300 ml mléka
* 20 g čerstvého droždí
* 3 lžíce cukru
* 1 žloutek
* 1 sáček skořicového cukru
* 30 g másla do těsta
* 30 g másla do náplně
* hrst podrcených vlašských ořechů
* 1 lžíce moučkového cukru
* sůl

Postup:

Z vlažného mléka, cukru, droždí a tří lžic mouky si založím kvásek, který nechám 10 minut pracovat. Proseju si mouku, do které přidám špetku soli, máslo, žloutek a nakonec vliju kvásek. Těsto pěkně zapracuji. Já na těsto používám mého nejlepšího pomocníka v kuchyni a tím je můj Kitchen Aid s hákem na těsto, se kterým se mi těsto krásně umíchá. Těsto si nechám v míse od kitchen aidu, přikryju utěrkou a nechám nakynout na teplém místě asi hodinku. Poté těsto vyválím na výšku asi půl centimetru ve tvaru obdelníku. Rozpustím si máslo, kterým pomašluju celé těsto, posypu skořicovým cukrem a vlašskými ořechy. Těsto smotám a podélně proříznu a následně smotám jako cop ze dvou kusů do věnce. Troubu si předehřeju na 180°C a peču asi 40 minut do zlatova. Po vyjmutí kringel ještě pomašluju rozpuštěným máslem a následně posypu moučkovým cukrem.
Vůně skořice provoní celý dům....

Z těsta si vyválím obdelník.

Následně těsto stočím.

Pak těsto podélně rozkrojím.

A nakonec spletu do věnce.

Kringel peču na míse od značky Emile Henry, na kterou nedám dopustit.

Přeju dobrou chuť!



Komentáře

  1. Vypadá to teda velice chutně, ale musím říct, že jsem tohle fakt nezval. A jako třeba kvalitní káva s tímhle musí být fakt super. Ale ne žádná moderní kyselá věc, ale spíše prostě něco jednoduššího, robustnějšího a celkově prostě hořkého. Tak jak má káva chutnat. :) I když samozřejmě respektuju tu svobodu volby.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat