Thajská krevetová polévka

 Thajská krevetová polévka

Suroviny:

* 500g středně velkých vyloupaných krevet
* 3 stroužky česneku pokrájeného na tenké plátky
* 1 cibuli nakrájenou nadrobno
* 1 červená paprika nakrájená na kostičky
* 2 menší chilli papričky nakrájené na kolečka
* 1 plechovka kokosového mléka
* 1 l zeleninového vývaru
* 2 lžíce nasekaných listů bazalky
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce červené kari pasty
* 2 lžíce mletého zázvoru
* šťáva z jedné limetky
* 1 šálek nevařené rýže basmati
* 2 šálky vody
* pepř
* sůl

Postup:

Do hrnce vložíme šálek rýže a zalijeme dvěma šálky vody, osolíme a vaříme do změknutí. Uvařenou rýži si dáme stranou a pustíme se do polévky. V hrnci si rozpustíme dvě lžíce másla a na něj vložíme předem očištěné krevety, osolíme, opepříme a restujeme za občasného míchání asi 3 minuty. Krevety vyjmeme do misky a na základ vložíme cibuli, kterou zarestujeme a poté přidáme plátky česneku, papriku na kostičky a chilli papričky. Restujeme do změknutí asi 5 minut. Přimícháme zázvor, který necháme provonět asi minutku a poté přidáme kari pastu a mícháme asi jednu minutku. Poté na základ vlijeme kokosové mléko a zeleninový vývar a necháme provařit asi 10 minut. Nakonec do polévky přidáme limetkovou šťávu, posekanou bazalku a vrátíme krevety do polévky a povaříme ještě asi 5 minut. Polévku můžete podávat i takto hotovou nebo do ni vložte uvařenou rýži a nebo nechte na strávnících ať si sami do misky naservírují kolik chtějí rýže, kterou následně zalijete hotovou polévkou. U nás se osvědčily obě varianty, buď si dáme jen polívku bez rýže a když se chceme vydatně najíst bez druhého chodu, tak rýži vmíchám do polévky a už nic dalšího nemusím vařit:-)
Kdo nemá rád pikantní, tak může vynechat chilli papričky.

Veškeré suroviny si předem nachystám.

Polévka je velmi snadná a rychlá a tak je dobré mít vše nachystané.

Krevety zbavím hlaviček, vyloupu a odstraním střívko podélným řezem.


Přeju všem dobrou chuť!


Komentáře