Stellenbosch

 Stellenbosch

Stellenbosch je druhé nejstarší město v Jižní Africe, nacházející se asi 50 km od Kapského Města. V okolí města se nachází především rozsáhlé vinice a město je také proslaveno svými staletými duby, které zde nechal vysázet její zakladatel Simon van der Stel. Spoustu takových dubů je vysazeno po celém okolí Kapského Města….A mysleli by jste si, že v Jižní Africe rostou hřiby? Mě by to asi nikdy nenapadlo a místní je většinou ani nesbírají, protože ani neví, co jim tam roste :-D Švagrová je pod tyto duby chodí sbírat na přelomu dubna a května, kdy jim začíná jejich podzim a deštivé období a pod těmito duby rostou praváci :-) kdo by nevěděl, co je to pravák, tak je to hřib pravý :-D my Valaši jim říkáme praváky. No a kde se tam vzaly? Tehdejší osadníci si s sebou dovezli duby jako malé sazenice i s podhoubím a tak se v Africe ocitly naše evropské hřiby. No navíc tam mají jednu výhodu, nikdy nejsou chrobavé :-D Ale zpět k Stellenbosch, kde jsme navštívili nádhernou vinici s restaurací a hotelem, který vlastní lidé z Ukrajiny a Afrika je natolik uhranula, že se tam přestěhovali natrvalo. Na úpatí kopce vedle vinice se nachází smrkový les a když jsem ho viděla, tak jsem si myslela, že jsem v ČR. Taktéž výtvor osadníků, kteří si s sebou přivezli sazenice smrků a založili tam tak smrkový les. A teď už pojďte se mnou na procházku vinicí.


No nevypadá to jako u nás? Hlavně ten smrkový les :-)

Nádherný výhled z terasy restaurace....


Krásná restaurace s ještě krásnějším interiérem...


Víno akorát dozrávalo :-)


Komentáře

  1. Hani, to jste toho stihli. Aj na houby v Africe, do smrkového lesa... Jak dlouho jste tam byli ? L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni prvně jsme tam byli na 14 dnů a loni jsme měli naplánováno taky 14 dnů, ale jak potom zavřeli školy v ČR, tak jsme si to chtěli o týden protáhnout....ale nakonec se nám to protáhlo na měsíc, jelikož zavřeli letiště ve Vídni, pak přestaly létat Emiráty a my ve stresu sháněli letenky domů a nakonec nás zachránil Quatar. Odletěli jsme za 5 min 12....zpět do Prahy a auto nám ve Vídni stálo další 3 týdny, než nás tam pro něj pustili. Zkrátka jsme odletěli z normální země a vrátili se do země duchů....

      Vymazat
  2. No, ta první fotka je jako z Pálavy. je vidět, že lidi si prostě chtěli kousek Evropy vzít sebou.
    Hani, děkuji za další skvělou reportáž a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Kdybych viděla fotky bez Tvého komentáře, tak bych si vůbec nemyslela, že jsou z Afriky :-).
    Je to fakt bezva, že jsi nám tu vaši dovolenou sem dala. Dozvídám se některé věci, které jsem nevěděla.
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky když jsme tam dojeli říkám...tohle, že je Afrika:-D

      Vymazat
  4. Hani, to bych neřekla, že tam rostou naši praváci. Nedivím se, že se vám tam tak líbilo, hodně je tam toho stejného jako u nás. Ty smrkové lesy by mě tam hodně překvapily. Měj hezký den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, švagrová má narvaný celý mražák praváků, něco nasušené a něco naložené, takže dám dělala k masu výbornou hřibovou omáčku:-)

      Vymazat
  5. Když tak vidím tu vaši energii, tak si říkám, jak relaxujete a kde ji berete? :) Vždyť vy jste jak nezmar. Můj děda říkal, že je člověk "jako vítr v bedně". A nemyslím to teď špatně. Relaxování je důležité. A je jedno, ať jsou to sauny a wellness, nebo člověk lenoší s dobrou knihou. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat